четверг, 25 сентября 2008 г.

«Тарновським Шляхом»

в дорогу зі скаутами
в дорозі

скаути ОУС в Кракові

Вже не перший раз скаути ОУС приймають участь у різноманітних скаутських зльотах, цього разу також не став винятком і цей раз.
Як вже повідомлялося раніше скаути ОУС прийматимуть участь на запрошення Польського харцерства, і така акція відбулася і відбулася успішно.
Цьогорічний зльот харцерів був присвячений дню народженню Андрія Малковського- засновника скаутингу в Україні та Польщі. От скаути ОУС і вирушили також відзначити ці роковини. Нагодою стала також восьма річниця з дня заснування Організації Українських Скаутів.
І ось скаути ОУС вирушили…
У цій акції взяли участь не тільки скаути ОУС зі Львова але й скаути ОУС з Києва, Коломиї, Жовкви і звичайно Львова так і зібралися разом представники майже всіх регіонів де присутня ОУС.

в дорозі зі скаутами ОУС

День перший

Не будемо розповідати про те як ми стояли на кордоні, бо «полегшення візового режиму» на лице, і ми простояли на польському кордоні шість годин, однак все-таки пересікли кордон і прибули спочатку до Кракова.
Краків зустрів нас невеликим дощем, однак це нам не заважало трішечки помандрувати цим містом. Частина скаутів ОУС вперше знаходилися в цьому місті. Їх зустріли величаві костели і палаци а також Вавельський Замок. Однак спочатку ми завітали до Коменди Краківської Хоругви ZHP і ми зустрілися з Комендантом другом Анджеєм Жугаєм. При зустрічі друг Анджей сказав, що він радий вітати скаутів Організації Українських Скаутів на заходах Зльоту і запрошував приймати у всіх заходах Організації.
Потім разом вирушили мандрівкою по Краковом. Після мандрування містом вирушили до Тарнова, на зустріч нашій пригоді.
Тарнув зустрів нас рясним дощем, але ми не засмучені і готові йти з високо піднятим чолом до пригод. Нехай нас негода не спиняє і погода тільки сприяє. Як говорили досвідчені скаути, скаутське життя насичене не тільки гарною погодою, але й негодою, тому погана погода для нас не було перешкодою.
Там де ми жили нас зустріли директор школи та декілька харцерів, які радо нас вітали. А в вечері все почалося. Сам зліт почався з відкриття пам’ятника Андрію Малковському- засновнику скаутингу в Польщі і доречі в Україні. В Польщі постаті Малковських користуються великою пошаною, роковини з їх народження вшановують на високому рівні. І для всіх організацій, незважаючи хто кого представляє їх вшановують. Прикро, що в Україні, де доречі і був заснований скаутинг Малковського, Андрій Малковський тут працював, створював скаутські групи, власне творив скаутинг, навіть не згадали про дату його народження та не вшанували його вчинки, належним чином.
Однак повернемося до акції…
На початку було зібрання всіх учасників, це проходило в міському парку поблизу Мавзолею Юзефа Бема, одного з героїв Польщі. Вишикуваних в парку харцерів і скаутів ОУС привітав мер міста Тарнова, яка вручила ключі від міста. Також були присутні посли сейму, сенату Польщі, воєвода, Начельниця Харцерок а також внучка Андрія Малковського. Кожна делегація зльоту принесла до пам’ятника свою частинку вогника, Комендант Зльоту привітав також присутніх на заході нашу делегацію (нагадаю від Організації Українських Скаутів ОУС).
А ввечері чаювання, вечеря в нашому колі…

на відкритті памятника Андрію Малковському

Спання по-скаутськи: На підлозі спалося добре :)

Спання по-скаутськи: На підлозі спалося добре :)

День другий

День другий, субота. Поринули в творчі майстерні і різноманітні цікаві заняття… Одні приймали участь у вивченні спільного танця, одні (більшість з наших скаутів) приймали участь у занятті з вивчення прийомів самозахисту, частина (втому числі я, автор цієї статті) пішов вчитися малювати футболки, наносити малюнки на неї. Визнаю це цікаво. Кожен був при якомусь ділі…
Потім обід (це так, немає сенсу про це розповідати). Після обіду знову цікаві заняття. Цього разу скаути потрапили в селища: індіанське, африканське, піратське, космічне… А хто вирушив вивчати скелелазіння…
Розповідати про це напевно буде довго, але я попробую розповісти коротко. Завданням жителів африканського селища було зоорганізувати в ньому життя, зробити браслет і намисто для вождя племені, зконструювати одяг для членів племені і придумати спільний танець. Завданням жителів піратського селища були схожі, однак пристосовані до піратської специфіки, були піратські танці, пісні, корабельні історії. Завданням жителів індіанського племені було більше творчого елементу, наприклад скаути мусіли злімити химерні маски, намиста, тощо…
Визнаю, буде, що повчитися нам українським скаутам у польських, хоча поляки і українці у дечому схожі, однак термін безперервного існування польських харцерів налічує сто років в українських лишень вісім років, тому й вік не спів мірний…Влада в Польщі всіляко підтримує скаутський рух в Україні ж старається знищити і викорінити.
робили футболки власними руками

робили футболки власними руками

наші оусівці
робили намисто

майстрували

пірати 21 сторіччя

"Жителі піратського селища"

День третій

Неділя, і ми збираємося на Харцерську Службу Божу в костелі Місіонарів (найстаріший костел у Тарнові) і Харцерську лінійку. Скажу відверто мені і скаутам ОУС сподобалася і Служба Божа і Лінійка. В костелі: повно люду, харцерів, скаутів, віруючих людей, гостей. Молоді поляки тримають стяги Організації, оусівці тримають синьо-жовтий стяг. Священник, директор молодіжної комісії при Дієцезіальній курії у Тарнові виголосив проповідь про важливість релігійного виховання в скаутингу і в харцерстві. Він згадав слова БП про те, що «Невартий той, що вірить в Бога і не слухається Законів Його, якщо скаутинг мав би бути без Бога, краще б його не було…» Потім проход вулицями Тарнова і лінійка- закриття зльоту. На лінійці подарунки і прощання… Посвідки, тощо… Нашивки-відзначки учасника заходів зльоту. Розставання, розмова з польськими харцерами, молодими провідниками місцевого осередку ZHP.
Потім неохоче повернення додому. Ми повернулися, щоби продовжити справу Андрія Малковського тут в Україні. ОУС- справжня українська скаутська організація.
Підготував
Друг Олександр Мацієвський асистент скаутмайстра

Комментариев нет: